Zárvásárlással kapcsolatos tanácsok

Zárbetét gyorstalpaló

By 2019.10.10. No Comments

A zárbetétek észrevehetetlenül gondoskodnak az otthonok védelméről, a lakók kényelméről, ezért csak kevesen ismerik esetleges extra funkcióikat. Az alábbiakban összegyűjtöttük a különböző zárbetétek leggyakoribb komfortfokozó és biztonsági megoldásait.

 

Vészfunkció

A vészfunkció lényege, hogy ha a kulcs a belső oldalon a zárban marad, a zárbetét akkor is nyitható marad a külső oldalról. Idősek és kisgyerekesek otthonába ez egy nagyon praktikus megoldás.

 

Irányított törésvédelem

Az egyik leggyakoribb betörési mód a zárbetét eltörése, amikor az ajtó síkjából kilógó zárbetétre ráfognak egy fogóval, majd eltörik. Ekkor a zárbetét belsejében a zárat működtető apró alkatrészek elmozdulnak, kiesnek a helyükről, így az ajtó kinyithatóvá válik. Irányított törésvédelemmel ez megelőzhető, hiszen az ezzel ellátott zárbetétek egy előre kialakított ponton fognak eltörni, az alkatrészek pedig benne maradnak, így a zár továbbra is védi az otthont az illetéktelenektől. Fontos előnye továbbá, hogy a törés után a zár a kulccsal nyitható marad, ezért nem kell feltétetlenül lakatost hívni a cseréhez.

 

Biztonsági kódkártya

A biztonsági kódkártya egy bankkártya méretű plasztikkártya. Ha a zárbetéthez ezt is mellékelnek, akkor a kulcsmásolás csak a biztonsági kódkártya felmutatásával lehetséges. Ha illetéktelen személy szeretné lemásolni a kulcsunkat, a biztonsági kártya felmutatása nélkül a szaküzletben megtagadhatják a másolást.

 

Zárlati rendszer

Zárlati rendszernek nevezzük az egymással összefüggő, több zárbetétből álló rendszereket, amelyeket két típusba sorolhatunk.

Az ún. azonos zárlatú rendszerekben lévő zárbetétek kódolása azonos, vagyis a rendszerbe tartozó összes kulcs nyitja az összes zárbetétet. Tehát egy kulccsal tudjuk nyitni a kertkaput, a bejáratot, a garázsajtót vagy a pincét.

Főkulcsos rendszereknél viszont a rendszerbe tartozó minden betétnek lehet saját kulcsa, ami csak az adott betétet nyitja, a főkulccsal viszont minden nyitható lesz. A főkulcsot ilyenkor mindig tartsuk magunknál, de például a kertésznek adhatunk egy olyat, ami csak a kertkaput nyitja.

Szandra

Author Szandra

More posts by Szandra